Yaşam

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal: “34 Crispr projesinden 10’u Üsküdar Üniversitesi’ne ait.”

“DNA üzerinde ameliyat yapabilen teknoloji” olarak bilinen Crispr uygulamaları konusunda her geçen gün yeni yollar açılıyor. Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen Crispr Circle adlı etkinlikte konuşan Üsküdar Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan, “Tarih boyunca 7 bine yakın hastalıktan muzdarip olan insanlık, hem gen silme hem de gen onarımı sayesinde artık hastalıklarını tedavi edecek ve sağlıklı 2. versiyonuna ulaşın. İnsanlar doğmadan önce bile reçeteleri yazılabilir.” Etkinliğe online olarak katılan TÜBİTAK Lideri Prof. hayvancılık Mandal, “Üniversitemiz öğrencileri araştırma projeleri destekleme programı kapsamında 34 adet Crispr teknoloji odaklı projemiz var. Bunlardan 10 tanesi Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine ait. Öğrencilerimizi tebrik ederiz. ” söz konusu.

Crispr alanında çalışmalarını sürdüren Üsküdar Üniversitesi, bu alanda yeni bir etkinliğe imza attı. Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Kolları Kulübü, Crispr Circle, genetik düzenleme ve tedavi etkinliği düzenledi. Organizasyon Komitesi Başkanı İrem Köhserli’nin Crispr Circle organizasyon ekibine teşekkür etmesiyle başlayan etkinliğe çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Cihan Taştan: “Crispr bir genetik mühendisliği aracı olarak hayatımıza girdi, pandora’nın kutusu açıldı.”

Binlerce insan hastalığını genetik olarak onarabileceğimiz Crispr uygulamalarından bahsedeceğiz.” Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) Müdürü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan, “Crispr sistemi bir genetik mühendisliği aracı olarak hayatımıza girdi. 2020 yılında Nobel ödülünü kazanan ve özellikle son bir yılda tüm canlıların genetiğini değiştirebilen ve pandora’nın kutusu açılmış oldu. Yüzlerce canlının genetik modifikasyonu ve genetik gelişimi bu sistemle yapılmıştır. Böylece hem gen silinmesi hem de gen onarımı sayesinde yüzlerce yıllık insanlık tarihi boyunca 7 bine yakın hastalıktan mustarip olan insan toplumu artık hastalıklarını tedavi edebilecek. İnsan doğmadan önce bile reçeteleri yazılabilir. Kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik tedavilerin zirvesine ulaştık.” açıklama yaptı.

Dr. Taştan: “Hastalıkların çoğunun tedavi edildiği yeni bir döneme girmek üzereyiz”

Crispr sistemi ile geçtiğimiz Covid-19 pandemisinde olduğu gibi yeni nesil aşılar ve antiviral ajanların üretilebileceğini belirten Dr. transhümanizm dediğimiz insanların ikinci versiyonunda tedavi ediliyor. Bu dönemin önemini ve değerini, tüm gençlerimizin bu yöntemleri bilmesinin ne kadar değerli olduğunu düşünerek Crispr Circle hareketini ve faaliyetini başlattık.” söz konusu.

Taştan, düzenlediği etkinlikle öğrencilerin ‘Cıspr Nedir? Sistemler nasıl tasarlanır? uygulamalar nelerdir? Projeler nasıl tasarlanır? RNA tasarımları ve Crispr tasarımları nasıl yapılır? Genetiği değiştirilmiş hücrelerin nasıl çalıştığı nasıl kanıtlanır?’ Hukuki ve etik yaklaşım nasıl tanımlanmalı gibi sorulara cevap bulabileceklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Önemli bir teknolojiden bahsediyoruz”

Üsküdar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe online olarak katılan TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başladı. Mandal, “Özellikle Türkiye’nin neresinde olursa olsun öğrenci arkadaşlarımızın girişimlerini her düzeyde desteklemeye ve katkı sağlamaya çalışıyoruz. Değerli bir teknolojiden bahsediyoruz. 2020 yılında Nobel ödülü ile tanınır hale geldi ama çok daha değerli bir geçmişi olan bir konu. Bilimsel bir hipotez ve varsayımların ötesinde, gerçek ortamda kullanılabilirlik açısından insanlık için büyük bir potansiyele sahip olmasını değerli buluyorum.” söz konusu.

“Sadece insan sağlığı değil, birçok sorunun çözümüne katkı sağlayabilecek bir konu”

Crispr teknolojilerinin hayatın şifresini yeniden yazmak için yeni bir araç olduğunu belirten Mandal, “Birden fazla alanı etkileme potansiyeli çok yüksek. Sadece insan sağlığı değil, gelecekte yaşanabilecek pek çok sorunun çözümüne katkı sağlayabilecek bir konudur. Crispr teknolojileri alan bazında dünyada ilk 10 alan arasında yer almaktadır. İleride daha da gündeme gelebilecek bir konu.” sözlerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinden büyük başarı

Üsküdar Üniversitesi’ndeki öğrencileri tebrik ederek konuşmasına devam eden Prof. Bunlardan üçü Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin dahil olduğu yıldız burs projeleridir. Üniversitemiz öğrencileri araştırma projeleri çapa programı kapsamında desteklediğimiz Crispr teknoloji odaklı 34 proje bulunmaktadır. Bunlardan 10 tanesi Üsküdar Üniversitesi ile bağlantılıdır. Öğrencilerin yürüttüğü, yönettiği projeler… Geleceğimize baktığımızda en değerli kaynağımız gençlerimiz. Bu etkinliği düzenliyor olmaları da bunun güzel bir kanıtı. Öğrenci arkadaşlarımı tebrik ediyorum” dedi. konuşmasını bitirdi.

“Bu çalışmalar bize değer katacak”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör ise üniversitenin, akademisyenlerin ve öğrencilerin bilimsel çalışma, araştırma ve evrensel düzeydeki girişimlerinden gurur duyduklarını belirterek, “Üsküdar Üniversitesi’ne imza atmaktan gurur duyuyorum. TÜBİTAK projelerinin tüm kategorilerinde öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin projeleri. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin bir süredir laboratuvardan çıkmadan bu düzenleme ve bu bilimsel faaliyet üzerinde çalışmalarını gururla ve gururla izliyoruz. Bu halimizle dünya ile yarışacağız, kozmik bir üniversite olacağız. Bu çalışmalar bize değer katacak. Üniversite böyle bir şey. TÜBİTAK yanımızda olduğu sürece bu ivmeyi daha da hızlandıracağız çünkü çok kaliteli bir bilim ekibimiz var” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Etkinlikte uzmanlar, Crispr uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Crispr Circle etkinliği kapsamında; Cihan Aydın, “Crispr/Cas Enzimleri Genom Düzenlemede”, Doç. Dr. Ozan Kocadağlı Crispr’da Yeni Bir Çağ: Yapay Zeka, Doç. Dr. Musa Kavas “Bitki Islahında Crispr/Cas9 Uygulamaları”, Av. Yıldız Tuğçe Erduran “Crispr ve Etik”, Elif Akçay “Transhümanizm” ve Prof. Dr. Sevim Işık “Crispr ve Kök Hücre Teknolojileri” konulu sunumlarını yaptılar. Etkinlik teorik ve uygulamalı Crispr Workshop ile sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-konyaalti.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu