Torlakcılar Gümüşhane’de Zor Koşullarda Kömür Üretiyor
GÜMÜŞHANE’nin Köse ilçesinde ağaçların odunlarından odun kömürü elde etmek için ateş, duman, kül ve 40 derecelik kavurucu sıcak altında mücadele eden ‘Torlakçılar’, tüm zorluklara rağmen mesleğini sürdürüyor.
Bölgede uzun yıllardır sürdürülen ve mevsimlik işçilerin zorlu koşullar altında sürdürdüğü ‘torlakçılar’ olarak bilinen meslek, Köse’de 10 ailenin iş kapısı haline geldi. Güneydoğu Anadolu’nun farklı illerinden gelen aileler, nisan ayından itibaren kış aylarına kadar odun kömürü elde etmek için ateş ve külden yoğun bir şekilde çalışıyor. Devletten kiraladıkları yerlerde kömür üretimi yapmak için aileleriyle birlikte çadırlarda yaşayan üreticiler, işlerinin zorluğuna rağmen çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede yürütülen çalışmalar ve elde edilen 200 ton kömürle yaklaşık 4,5 milyon TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.
‘BU YIL 200 TON PAZARLIK KÖMÜRÜ ELDE EDİLECEK’
Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler ise ilçede büyük bir geleneğin sürdürüldüğünü ve çalışanların yaşam koşullarının daha uygun hale getirilmesi için çalıştıklarını belirterek, Torlakçılığın mesleğin ötesinde de devam etmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Yaklaşık 60 kişi ve 10 aile var. Köse’mizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen aileler ekmeklerini kömürden yapıyorlar. İlçe belediyesi olarak onların işlerini en iyi şekilde yapabilmeleri için yaşam koşullarını iyileştirmeye çalışıyoruz. İlçemizde yürütülen çalışmalar hem ülke hem de kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Yılda yaklaşık 200 ton kömür üretilecek. Elde edilen kömürden yaklaşık 4,5 milyon TL’nin hem ilçemize hem de ülkemize katkı sağlayacağını söyledi.
‘BABAMIZDAN BİZE BIRAKTIĞI TOLAKLIK MESLEĞİ’
30 yıldır römorkörcülük yapan Nimetullah Durak, belirli zamanlarda ormanlık alanların bakım ve onarımı için ihaleler düzenliyor. Kesilen ağaçlardan kömür elde ediyoruz. Ülkemizin farklı yerlerine de kömür gönderiyoruz. Torlakçılık mesleği babamızdan bize miras kaldı. Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Ailecek geliyoruz. Hiçbir ağaçtan kömür yapılamaz. Ağacın Gümüşhane gibi biraz daha karasal iklime sahip şehirlerde yapılabileceğini söyledi.
‘AİLELERİMİZ VE ÇOCUKLARIMIZLA BU ZORLUKLARI YAŞIYORUZ’
Yıllardır ailesiyle birlikte çekicicilik yaptığını belirten Şerif Öztemel, şunları söyledi: Kömür üretiyoruz. Torlacing zorlu bir meslektir. Ailelerimiz ve çocuklarımızla birlikte bu zorluklarla karşı karşıyayız. Ağacın kesitinden yakılmasına kadar birçok süreç vardır. Ağacın yetiştiği yere göre işimiz daha da zorlaşıyor. Sert toprakta ağacı kesmemiz çok zordur. Ağaçlar dışarıdan hava almadan, kendi içlerinde oluşan karbonitrasyon adı verilen sistemle kömüre dönüşürler. Kömürler oluştukça dibe iniyoruz. Son bölümde soğuma sürecinin başlayacağı şeklinde konuştu.