Emeklilik sistemi değişiyor: Yeni düzenlemeyle çift maaş geliyor
Milyonlarca vatandaşın beklediği iki önemli alanda yenilik 12. Kalkınma Planı ile hayata geçirilecek. Emeklilik sistemi değişecek. Emeklilik Yeni bir düzenleme yapılarak emeklilik kriterleri yeniden belirlenecek. Böylece çalışma hayatında aktif-pasif istikrar yeniden sağlanacak. Ayrıca evde engelli bireylerin bakımını üstlenenler de sosyal güvenceden yararlanacak.
Sabah’ın haberine göre, 12. Kalkınma Planı kapsamında uzun vadeli bakım finansmanı modeli geliştirilerek engelli bireylere evde bakım hizmeti veren kişilerin sosyal güvenliğe dahil edilerek istihdamlarının desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılacak. sistem.
Böylece hem istihdam edilecek hem de sosyal güvenceye sahip olacaklar. Plana göre engellilere yönelik koruyucu ve önleyici çalışmalar etkinleştirilecek ve engellilere yönelik sağlık hizmetlerinin kalitesi artırılacak.
Aylık bağlama sistemi değişiyor
Engelli personel çalıştırma zorunluluğuna ilişkin sistemlerin değerlendirilerek güçlendirileceği belirtilen plana göre, kota-ceza yönteminin etkinliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından uygulanan idari para cezalarının sektöre katkısı istihdam artırılacak ve pratik kontroller artırılacaktır.
Böylece engelli bireylerin özellikle kamu sektöründe istihdamı daha da geliştirilecek ve çalışma hayatına katılımları artırılacaktır.
12. Kalkınma Planı çerçevesinde emeklilerin maaşlarında da değişiklik yapılması öngörülüyor. Halihazırda uygulanan sistem üçlü aylık hesaplama sistemini kullanmaktadır.
2000 öncesi dönem için farklı hesaplamalar yapılırken aylık tahvil faizi yüksek tutuluyor. 2000-2008 döneminde ise daha düşük aylık tahvil faizleri ve farklı katsayılar devreye giriyor. 2008 sonrası dönemde ise yine daha düşük bir aylık faiz oranı kullanılmakta, enflasyon ve büyüme de dikkate alınmaktadır.
Emekli maaşı artacak
Artık plana göre emekli maaşı sistemi yeniden düzenlenecek. Burada öncelik bireylerin daha fazla prim ödeyerek daha fazla maaş alması olacak.
Yani gün sayısı arttıkça aylık miktar da artacaktır. Böylece çalışma süresi artacaktır. Mevcut sistemde daha fazla gün değil, daha fazla kar, emekli maaşlarını artırıcı etki yapıyor.
Yapılacak başka bir düzenlemeyle emeklilik kriterleri belirlenirken yaşam beklentisi de dikkate alınacak. Adil, etkin, pasif istikrarı sağlayan bir emeklilik sistemi ve emeklilik prosedürü ortaya çıkacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanan Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK kurumları arasında norm birliği sağlanacak. Bu noktada ilk adım Bağ-Kur prim şartının 9 bin günden 7200 güne düşürülerek SSK ile eşitlenmesi olacak. Özellikle EYT sonrası sigortalı olanlar, yani 8 Eylül 1999’dan sonra çalışma hayatına katılanlar bu yeni reform sürecine dahil edilecek ve emeklilik sistemi değiştirilecek.
Çifte emeklilik alabilirsiniz
Daha sonra uygulamaya konulacak Ek Emeklilik Sistemi ile çalışanlara emeklilik dönemlerinde artan sosyal yardım ve çift maaş imkanı sağlanacak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi sayesinde işveren ve devlet, tasarruf imkanına kavuşacak çalışanların birikimlerine katkı sağlayacak ve büyümelerini sağlayacak.
Emeklilik sisteminde bir başka reform da tamamlayıcı emeklilikle gelecek. Orta Vadeli Program’da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TSS) ile çalışanlara SGK dışında başka bir emeklilik maaşı da verilecek.
Böylece çalışırken elde edilen refah düzeyinin emekli olduğunda düşmesi engellenecek. Çalışanların tamamlayıcı emeklilik sistemine girmesiyle birlikte üçlü esas da uygulanacaktır.